Om regeldruk en administratieve rompslomp verder terug te dringen, heeft het kabinet met het bedrijfsleven afgesproken dat per 1 januari 2017 alle leveranciers van de Rijksoverheid hun factuur elektronisch gaan indienen.

De betrokken partijen willen dat de Rijksoverheid deze voortrekkersrol vervult om zo e-factureren in Nederland definitief op de kaart te zetten en te zorgen dat bedrijven en medeoverheden versneld op e-factureren overgaan. Want e-factureren is de toekomst. Het is sneller, gemakkelijker, nauwkeuriger en scheelt de ondernemers veel administratie. Bovendien kunnen partijen hiervan ook financieel profiteren.

Uit onderzoek van Deloitte is gebleken dat als Nederland versneld overstapt op e-factureren, bedrijven op termijn jaarlijks 1,2 miljard euro besparen. Alle partijen die hierbij betrokken zijn onderkennen dat zo’n mijlpaal noodzakelijk is.

In Nederland dienen facturen voor zeven jaar te worden bewaard. Het bewaren van enkel een afgedrukte vorm van het bestand is niet volgens de wettelijke bewaarplicht. Inkomende en uitgaande facturen moeten in het originele bestandsformaat worden opgeslagen.

UPDATE: We zitten inmiddels al in het nieuwe jaar. De Rijksoverheid is al begonnen met e-factureren. Grote vraag is of jouw bedrijf er al klaar voor is. Wil je meer weten over E-factureren? Bekijk dan onze cloud-based oplossing voor verwerking van inkomende facturen, gebouwd op Mendix. 

Bron: Rijksoverheid